• Radno Vreme: Pon - Pet 8.00 - 16.00
Vizantijski bulevar 29A, 3. sprat, br.13 18000 Niš, Srbija

Mini solarne elektrane

Solarne elektrane

Energija zračenja Sunca koja dolazi do zemljine površine, dakle potencijalno iskoristivo zračenja Sunca, iznosi oko 1.9 x 108 TWh (190 miliona teravat časova) godišnje. Ta je energija oko 170 puta veća od energije ukupnih rezervi uglja u svetu i u toku samo 6 časova dovoljna da zadovolji sve svetske potrebe na godišnjem nivou.

Potencijal sunčeve energije predstavlja 16,7% od ukupno iskoristivog potencijala IE u Srbiji. Energetski potencijal sunčevog zračenja je za oko 30% viši u Srbiji nego u Srednjoj Evropi i intenzitet sunčeve radijacije je među najvećima u Evropi. Prosečna dnevna energija globalnog zračenja za ravnu površinu u toku zimskog perioda kreće se između 1,1 kWh/m2 na severu i 1.7 kWh/m2 na jugu, a u toku letnjeg perioda između 5,4 kWh/m2 na severu i 6.9 kWh/m2 na jugu.

Mapa solarne energije srbije

Šta su to solarne elektrane ?

Pod solarnim elektranama podrazumevamo postrojenja ili instalacije koje energiju sunca koriste za proizvodnju električne energije.

Solarna Elektrana

Usled razvoja tehnologije, pristupačnosti u ceni i dostupnosti u vršenju ove delatnosti gotovo da svako domaćinstvo ili kompanija imaju priliku i mogućnost investiranja u okviru ove delatnosti.

Povećana potreba za električnom energijom i povoljni uslovi poslovanja navode vas na zaključak o dodatnoj delatnosti u vašem budžetu iz obnovljivih izvora energije što je dvostruka korist što za vas kao proizvođače tako i za širu društvenu zajednicu.

Gde smo mi tu ?

Zakonodavstvo, na globalnom ubrzanom razvoju obnovljivih izvora energije, omogućava pojedincima ili kompanijama da investiraju u bezbednost solarne energije kroz fotonaponske sisteme, kako bi se obezbedio značajan godišnji profit, koji je garantovan za period od dvadeset godina.
U tom nastojanju firma Envidome d.o.o. je razvila i implementirala rano tehnologije za dobrobit svojih klijenata. Sada izgradnja fotonaponskih sistema predstavlja jedan od svojih glavnih aktivnosti.
Envidome d.o.o. planira, projektuje i izgrađuje solarne elektrane različitih kapaciteta i namena. Višegodišnje iskustvo koje smo stekli projektovanjem i montažom solarnih elektrana u Grčkoj a sada i u Srbiji garantuju kvalitetanu i brzu montažu solarne elektrane.

Sunce kao neiscrpan izvor energije i ekološka proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije svrstavaju nas u red društveno odgovornih firmi koje u svojoj osnovnoj delatnosti vode računa o ekologiji i očuvanju životne sredine.

Želimo da našim znanjem, iskustvom i referencama koje smo izgradili doprinesemo što većem podizanju svesti kod ljudi o isplativosti i  upotrebi energiji sunca u proizvodnji električne energije.

Solarne elektrane možemo podeliti po načinu distribucije i upotrebe u dve grupe, a to su:

– otvoren sistem (tzv. on the grid) kojim proizvedenu električnu energiju prenosimo putem elektrodistributivne mreže trećim licima na prodaju i

– zatvoreni sistem (tzv. off the grid) kojim proizvedenu električnu energiju koristimo za sopstvene potrebe u objektu kojem je ova manja solarna elektrana i namenjena.

Oba načina proizvodnje i distribucije električne energije dobra su zbog velike i brze isplativosti investicije i čistog poslovanja bez iznenadnih troškova u poslovanju.

Uslovi za realizaciju bilo koje fotonaponske instalacije su:

 • postojanje zemlje u svom vlasništvu,
 • pogodnost instalacije oblasti, tako da mogu da se obezbede potrebne saglasnosti od nadležnih organa,
 • održivost instalacije,
 • postojanje potrebnih sredstava za investicije ili obezbeđivanje bankarskog kredita.

Envidome obavezuje:

 • prve studije i tehničko-ekonomske analize investicije,
 • dosije priprema finansiranje,
 • planiranje i energetske studije zasnovane na međunarodnim standardima,
 • nabavljanje overenog materijala od vodećih proizvođača širom sveta,
 • konstrukcija projekata od iskusnih tehničara u energetskom prostoru,
 • povezivanje projekata sa EPS-om,
 • održavanje projekta sa najvećim performansama

Sve naše solarne elektrane sastavljene su od vrhunskih komponenti svetski priznatih proizvođača i osigurane su servisom i konsaltingom koji pružamo našim klijentima i posle završetka garantnog perioda.

Pozovite nas i iskoristite mogućnost da se informišete i nadamo se započnete posao sa nama.