Apliciranjem za IPARD program, u okviru Mere 3, privredno društvo VULE – KOMERC DOO realizovalo je izgradnju solarne elektrane kapaciteta 200kW.

PRIVREDNO DRUŠTVO VULE – KOMERC DOO, ŠIŠINCE čija je osnovna delatnost prerada I konzervisanje voća i povrća, odlučilo je da unapredi svoje poslovanje i ujedno da doprinos zaštiti životne sredine, istovremeno pružajući primer dobre prakse i kod nas.

Apliciranjem za IPARD program, u okviru Mere 3, omogućeno im je da realizuju svoj projekat. Kao jedna od prihvatljivih investicija u okviru izgradnje spada i izgradnja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora sa maksimalnim kapacitetom godišnje potrošnje energije u okviru poljoprivrednog preduzeća, uključujući povezivanje elektrane na distributivnu mrežu/ od postrojenja do objekta.

Privredno društvo je iskoristilo krovove svojih objekata za pozicioniranje solarnih elektrana. Korišćena je aluminijumska podkonstrukcija, proizvođača Alumil iz Grčke.

Za ovu solarnu elektranu kapaciteta 200 kW iskorišćeno je 714 polikristalnih panela od 280 W, proizvođača Eurener iz Španije, i dva invertora ABB od 100 kW proizvedena u Italiji.

Izvođač radova je Envidome d.o.o.

Za ovaj tip investicija iz IPARD-a se odobrava od 50-70% povraćaja sredstava, u zavisnosti od samog projekta.

Povraćaj samo investicije za korisnika biće 2,5 godine. Konzumiraće iz solarne elektrane proizvedenu zelenu energiju i prodavati eventualne viškove.

Saznajte više o IPARD programu